Persoonlijk gesprek
In het eerste gesprek, meestal op locatie, bespreken we uw wensen en eisen. Denk hierbij aan de (toekomstige) functie van uw tuin, tuinstijlen, budgetten en overige (visuele en praktische) aspecten die voor u van belang zijn. Tijdens het gesprek komen ook de kosten voor een tuinontwerp en beplantingsplannen naar voren.
Inventarisatie
Dit is eigenlijk het meest belangrijke onderdeel bij het ontwerp traject. Het inventariseren begint eigenlijk al bij het doornemen van de wensen en eisen. Daarbij wordt de situatie waar het moet worden gerealiseerd goed in kaart gebracht.
Bij het inventariseren zijn de wensen en de randvoorwaarden en eisen van de opdrachtgever de basis. Hierbij valt te denken aan; de inrichting van de woning, kleurgebruik, locatie van ramen en deuren, hoogteverschillen, inkijk, grondsoort, stand van de zon, omgevingsfactoren etc. De meeste onderdelen worden voor het schetsen al geïnventariseerd, maar na de schetsfase kan het zijn dat enkele onderdelen nog wat meer moeten worden gefinetuned, om ook bij het uitwerken niet voor verrassingen te komen staan.
Schetsontwerp
Als eerste zorg ik dat er een goede ondergrond is waarop de schetsen kunnen worden gemaakt. De verzamelde gegevens uit de inventarisatie worden verwerkt in deze plattegrond.
Daarna begin ik met het het maken van de schetsontwerpen. Hierbij maak ik veel verschillende varianten, die ik dan samenvoeg tot 2 of 3 presentabele schetsontwerpen, waarbij het potentieel van de tuin vanuit meerdere invalshoeken mooi te zien is. Combinaties zijn hierbij (meestal) wel goed te maken. Alhoewel ik het mijzelf soms hierdoor extra moeilijk maak, is mij dat altijd nog gelukt.
Concept ontwerp
Deze fase bestaat uit het uitwerken van het ontwerp op basis van de resultaten van de schetsfase. Op- en aanmerkingen worden verwerkt in de tekening. De tekening is uitgewerkt in zwart/wit, op schaal en voorzien van de ontwerptechnische voorstel m.b.t. de materiaalkeuze, hoogtes en optionele details. Het is een concreet ontwerp, waarbij de afmetingen en verhoudingen goed in harmonie zijn afgestemd. Deze fase wordt vaak gebruikt bij het maken van prijs indicaties en het maken van (prijstechnische) afwegingen.
3D
De 3D versie van het ontwerp beantwoordt veel vragen die in 2D niet zichtbaar zijn: kleurstelling, massa-ruimte, sfeer en details worden hier mooi en realistisch weergegeven.
Een 3D kan worden uitgevoerd als art impressie, film, of in Virtueel Reality versie voor de 3D bril.
Ik adviseer bij bouwkundige onderdelen om er ook een 3D weergave van te laten maken. De bouwkundige onderdelen zijn vaak kostbare onderdelen, die door een eenvoudige visualisatie al heel concreet kan worden gemaakt. Je weet dan immers ook wat je gaat kopen / aanschaffen.
Detail tekeningen
Onder het hoofdstuk details kan veel worden geschaard. Details behelzen het finetunen van het ontwerp (waar noodzakelijk) om het gewenste eindbeeld te kunnen bereiken. Onder het kopje technisch tekenwerk staan de verschillende aspecten verder toegelicht..
Beplantingsplannen
De basis voor (bijna) alle tuinen, krijgt als laatste onderdeel een definitieve vorm. In het concept ontwerp en de visualistie is al gedeeltelijk te zien wat de uitstraling van de beplanting kan inhouden. In deze fase krijgen de diverse planten ook een naam. Het beplantingplan behelst de ontwerptekening, voorzien van symbolen met codering voor waar de planten komen te staan, Aangevuld met een bijbehorende lijst met aantallen, en de officiële naam. Deze bijbehorende lijst is tevens de lijst waarmee de planten kunnen worden besteld.
Realisatie / Uitvoering / Regievoering
Zelf ben ik geen uitvoerende partij. In diverse regio’s van Nederland ken ik echter goede hoveniers en aannemers waar ik mee samenwerk. Maar ook als je zelf aan de slag wilt, of een eigen hovenier hebt die dit voor je kan uitvoeren kan ik de uitvoering desgewenst begeleiden en ondersteunen.